keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Kivutonta toipumista

Kyllä Siirin kelpaa! Etukäteen ajattelin, että se olisi ihan onneton, säälittävä ressukka pari ensimmäistä päivää leikkauksen jälkeen, mutta mitä vielä. Kunnon kipulääkitys piti huolen, että mieli virkosi ennätysnopeaan. Eilen illalla Siiri jo söi hyvällä ruokahalulla niin omaa ruokaansa kuin marsujen papanoitakin ja kävi reippaasti ulkoilemassa, tänään se on ollut suorastaan turhankin innoissaan. Kömpelösti Siiri toikkaroi kauluksensa kanssa joka paikkaan, ja ulos mennessä ei meinaa nahoissansa pysyä hykerrellen tyytyväisyyttä. Ihmettelee varmaan, miksei pidemmille lenkeille pääse. Ja mikä ilahduttivinta: tänään iltalenkillä Siiri veti kuin viimeistä päivää! Tuskin mikään muu vakuuttaa Siirin emäntää yhtä hyvin siitä, että Siiri on oma itsensä ja ainakin omasta mielestään täysissä voimissaan. En ikinä unohda niitä muutamaa päivää sterilaatioleikkauksen jälkeen, jolloin Siiri oli todella kipeä ja kulki ehkä ainoita kertoja elämässään käskemättä vierelläni...

Tottakai nopeanoloinen toipuminen on osittain vain kipulaastarin ja puudutteen luomaa illuusiota, mutta kyllä minä silti vahvasti uskon oikein tujuun kivunlievitykseen leikkauksen jälkeen niin ihmisillä kuin eläimilläkin. Kivulla on tarkoituksensa kudostuhon ennaltaehkäisyvaiheessa, mutta toipumista kudostuhosta se ei edistä, päinvastoin. Kipu aiheuttaa stressireaktion, joka vie resursseja paranemisprosessilta. Ja tietysti tehokas kivunhoito on eettisesti tärkeää, sen tietää varmasti jokainen jossain leikkauksessa ollut.

Nyt vähän jännittää, miten toipumisilluusiolle käy, kun otin kipukatetrit pois. Toisaalta kipulaastarin lääkeaineen pitoisuus saavuttaa vakiopitoisuutensa hitaasti, suunnilleen samoihin aikoihin kun tuo puudutteen antaminen lopetettiin, ja leikkauskipu on luonnollisesti pahimmillaan heti leikkauksen jälkeen. Lisäksi aloin antamaan Siirille tulehduskipulääkettä.

1 kommentti:

Sofi kirjoitti...

Tulin vastavierailulle! Voi Siiriä, onneksi on kipulääkitys kohdillaan. Jännä juttu kyllä, miten monet ellit ei panosta postoperatiivisen kivun hoitoon. Hyvä että teidän kohdallanne on toimittu mallikkaasti!

Pikaista paranemista!