lauantai 11. helmikuuta 2012

Punttisali-intoilua

Koska liikunta on jo kauan ollut mulle elämäntapa ja aivan itsestäänselvä osa arkea siinä missä esim. Siirin kanssa touhuaminenkin, niin ajattelin blogin nimenmuutoksen myötä ottaa liikuntaharrastukseni nyt myös ihan "virallisesti" mukaan blogini aihevalikoimaan, jottei tarvitsisi aina pyydellä anteeksi johonkin kummalliseen väliin yhtäkkiä törkättyjä liikuntajuttuja. :-D En tiedä kiinostaako ketään tälläinen aiheyhdistelmä, mutta itseäni vartenhan mä näitä juttuja lähinnä kirjoittelen. Sitä paitsi multa uupuu vallan punttailusta kiinnostunut lähipiiri, joten tarvitsen jonkun muun purkautumiskanavan mm. juurikin tälle punttimimmi-intoilulleni!

Tuossa nelisen viikkoa sitten valloilleen ryöpsähtänyt sali-innostukseni on siis edelleen jotain ihan mie-le-tön-tä! Joka kerta punttiksella unohdan kaiken muun, keskityn täysillä treeniin ja olen ihan onnessani treenin jälkeen. Eikä pelkkä treenaaminen riitä, sillä tietokoneella olen jatkuvasti lukemassa jotain punttisjuttuja. Varmasti innostuksen terävin kärki jossain vaiheessa taittuu ja alkaa tulla huonojakin päiviä punttailun osalta, mutta epäilemättä tällainen alkuflow on mitä parhain vauhtiinpotkaisija myös pitkäjännitteisempää treenaamista ajatellen.

Kartoittaakseni hieman kehoni lähtötasoa kävin elämäni ensimmäistä kertaa InBody -kehonkoostumusanalyysissä. Tulos ilahdutti mieltäni ja antoi ymmärtää, että elintapojeni perusrunko optimaalisen kehonkoostumuksen kannalta on ihan hyvä jo nyt, vaikken mm. hyvää ruokaa ja nautiskelua rakastavana ja ennen kaikkea liikunnan ilon, en niinkään ulkonäkötavoitteiden takia liikkuvana juurikaan ole ajatellut asioita tästä näkövinkkelistä. Erityisesti jännitin, ovatko viime vuoden hyvin aerobispainottoiset liikunnat syöneet lihaksiani, sillä kovin runsaan, pelkän kestävyystyyppisen aerobisen liikunnan harrastajilla voivat tulokset helposti lihasmassan osalta sijaita viitearvojen alarajalla ja jopa niiden alapuolella. Ilmeisesti kuitenkin kunnolliset, vaikkakin säännöllisen epäsäännölliset salitreenit olivat estäneet sen: edustin lähes kaikissa kohdissa ikäiseni ja pituiseni naisen viitearvojen keskiväliä.

Vaikkei varsinaisesti mitään terveydellistä tarvetta kehonmuokkaamiseen olekaan, niin lihasmassassa on tottakai kehittämisen varaa, jos tavoitteita haluaa itselleen asettaa. Ja kyllähän mä haluan, sillä tavoitteet - niin pienet kuin suuretkin - boostaavat mukavasti treeniä kuin treeniä. Eli lihasmassa saisi alkaa kivuta tuosta keskivaiheilta kohti normaalin ylärajaa - jos se haluaa kivuta, mitään stressiä en asiasta todellakaan aio ottaa - ja absoluuttinen rasvamäärä pysyä mahdollisimman samana. Samalla toki rasvaprosentti laskee, mutta se ei mulla tässä ole homman pointti, sillä mihinkään varsinaiseen diettaamiseen en koe mitään tarvetta tai halua. Monia naisia piinaava jokakeväinen, vääristyneistä kauneusihanteista kumpuava diettauspakko on mun elämässäni ollut jo muutaman vuoden mennyttä aikaa. Sen sijaan vahvaa, sporttista ja sopivan lihaksikasta kroppaa en laita pahakseni, jos sellaisen saa treenaamisen ilon, hyvän olon ja fiksusti toteutetun ja hyvältä tuntuvan kunnon treenin ja syömisen ohella! Jos ei niin voi voi, mun elämäni ei kaadu siihen. Tähänkin asti olen harrastanut kuntoliikuntaa 5-6 kertaa viikossa useamman vuoden, vaikka olen pysynyt lähes prikulleen samankokoisena ja -näköisenä, joten en usko, että se pääasiallinen motivaattorini - liikunnan ilo - sieltä ihan helpolla kaikkoaa.

Tällä hetkellä noudatan seuraavanlaista kaksijakoista treeniohjelmaa (perässä viimeksi toistoalueella 8-12 käyttämäni treenipainot mukaanluettuna mahdollisten tankojen painot -ihan vaan itselleni muistiin). Kummankin treenin teen aina vuorokerroilla niin, että kroppa tulee käytyä kaksi kertaa läpi viikossa.

Treeni 1 (yläkroppa)
- kulmasoutu kp (=käsipainolla) 16 kg
- penkki kp 10 kg
- alatalja 25 kg
- pystypunnerrus kp 8 kg
- vipunostot sivulle 5 kg
- ojentajapunnerrus istuen kp 12 kg
- hauiskääntö tangolla 15 kg
- suorat vatsat koneessa 3o kg

Treeni 2 (alakroppa)
- takakyykky (syvä) 40 kg
- maastaveto 35 kg
- staattinen askelkyykky 23 kg TAI jalkaprässi 55 kg
- reidenojennus 30 kg
- pohkeet prässissä 55 kg
- kyljet kp 21 kg

Nyt neljännellä treeniviikolla treenimääräksi on vakiintunut 4 kertaa viikossa, kun kerran intoa riittää ja salilla käyntikin on niin helppoa nykyään, kun voi vaan kävellä sisäpihan poikki. Sarjoja teen kutakuinkin kolme per liike (+lämmittelysarjat) toistojen pysyessä 8-12:sta välillä, mutta joka neljännen viikon yritän malttaa pitää kevyenä (toistot 12-15 ja mielellään ei ihan loppuun saakka, en kyllä tällä ensimmäisellä kevyellä viikolla ihan malttanut ottaa tarpeeksi rauhallisesti...). Välillä olisi sitten tarkoitus tehdä myös voimaviikkoja, jotta lihakset saavat erilaista ärsykettä. Jännityksellä jään seurailemaan miten homma toimii, sillä vaikka joskus aikaisemminkin olen treenannut hyvin samalla tavalla, niin mm. vaihtelu ja vastaavanlainen intensiivisyys ovat loistaneet poissaolollaan.

Koska en ole mikään superihminen, niin myönnän, että juoksemiseen panostaminen on jäänyt osittain pois salitreenin tieltä, mm. ennen rakastamani pitkät lenkit ovat jääneet kokonaan pois. Kaikkeen ei vain riitä aika eikä kaikkea voi oikein liikunnassa samaan aikaan saadakaan (esim. lihasmassaa ja huippuhyvää maraton/puolimaraton-tasoista kestävyyskuntoa). Bodycombatissa olen käynyt edelleen kerran viikossa ja lisäksi tehnyt Siirin kanssa normaaleja kävelylenkkejä ja jäähdytellyt "kotisalitreenien" jälkeen Siirin kera rauhallisesti hölkkäillen (voiko ajankäyttö enää olla paremmin maksimoitua!). Ehkä kerran viikossa olen tehnyt peruskuntolenkin. Tämän aerobisen puolen sovittaminen mukaan vaatii vielä hiomista, sillä en mä 1,5 vuoden säännöllisellä juoksuharrastuksella hankittua kohtuuhyvää kestävyyskuntoani kuitenkaan haluaisi vallan menettääkään, vaikken enää niin varauksettoman positiivisesti suhtaudukaan aerobispainotteiseen treeniin kuin ennen. Mm. Charles Poliquininkin kovasti suosittelemat intervallitreenit olisi tarkoitus ottaa mukaan viikko-ohjelmaan.

Ei kommentteja: