maanantai 11. kesäkuuta 2012

Ripulikoiran kotihoitoa

Kuten jo kirjoittelinkin, nestehoito tepsi välittömästi ja toipuminen ripulista on sen jälkeen ollut vähintäänkin yhtä nousujohteista. Nesteytys virkisti Siiriä niin, että jo vesiripulipäivää seuranneena iltana sain sen helposti syömään ja juomaan. Nykysuositusten mukaanhan ripuloivaakaan koiraa ei kuulu paastottaa, vaan jotain kevyttä kannattaa tarjota heti kun vain ruokahalua löytyy eikä oksentelua esiinny. Harmittaa kyllä vähän, kun sen kummemmin ajattelematta ja hintaa pohtimatta ostin aivan sikakalliin pussin suolistohäiriöihin tarkoitettua erikoisruokaa, sillä suolistohäiriöstä kärsivälle koiralle voi vallan mainiosti tarjota sellaisen sijaan esim. myös keitettyä riisiä ja vähärasvaista lihaa. Vaikka Royal Caninin nimeen Siirin ruokinnassa vannonkin ja iloisesti huitelen tuolla kylillä menemään ko. yrityksen logo selässäni, niin kyllä vähän mietityttää tuo ns. laaturuokien bisnes... Hei pohtikaapas hetki: 30:en euron pikkusäkki (kuitenkin aivan tarpeettoman iso todellista tarvetta ajatellen) vs. parin päivän riisit ja tonnikalat. Mutta kapitalistia on turha omista valinnoista syyttää vaan ihan peiliin voi katsoa. Olisi kovin hyödyllistä osata ajatella, laskea, säästää tai edes jotain niistä.

Nyt onkin sitten alkanut siirtyminen takaisin normaaliin ruokaan, eli niihin Royal Caninin perusnappuloihin. Ripulihan loppui jo eläinlääkärikäyntiä seuranneena iltana, ja parin vuorokauden jälkeen voi asteittain siirtyä takaisin normaaliruokavalioon.

Inupektiä olen myös antanut tupla-annoksella, sillä sen pitäisi tasapainottaa suoliston mikrobistoa. Antibiootit jätin syöttämättä, sillä ruokinnan seurauksena syntynyt suolistomikrobiston tasapainohäiriö on uusimman tiedon mukaan vähän kevyt indikaatio kymmenen päivän ab-kuurille. Nykyään ollaan kovin huolissaan resistenttien bakteerikantojen kehittymisestä ja meille uusille eläinlääkäreille onkin opetettu, että antibiootteja ei ripuleihin anneta rutiinisti, vaan ripuliin pitää liittyä joko yleisinfektio, immunosupressio, voimakasta verisyyttä tai jokin tartunnallinen suolistobakteeri. Useat ripulithan ovat infektiivisen "vatsapöpön" sijaan seurausta suolistomikrobiston tasapainon järkkymisestä ja jonkin siihen kuuluvan bakteerin ylikasvusta. Siirillä ei ollut myöskään tulehdusarvoissa poikkeavaa, se oli ainoastaan kuivunut.

Ei kommentteja: