keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Muutamia huomioita tokokirjasta

Ajattelin kirjoitella tänne muutamia mielestäni tärkeitä huomiota "Tavoitteena täysi kymppi" -tokokirjasta, jotta jäävät paremmin mieleen ja oikeasti konkretisoituvat myös treeneissä. Hyppäsin suoraan "Kilpailemaan" -osioon, mutta kyllä pikaselauksen ja valikoitujen palojen lukemisen perusteella näyttäisi irtoavan noista liikekohtaisistakin luvuista jotain treenejämme ajatellen.

Rutiinit
Sekä harjoituksissa että kilpailuissa toistuvat rutiinit kertovat koiralle mitä on tulossa ja edesauttavat liikkeeseen sopivaan mielentilaan virittymistä. Rutiineja voivat olla:
- ennakkotieto palkkiosta (esim. vasemman taskun taputtaminen, käsiliike taakse ikään kuin heittäisit makupalan)
- liikkeen osan suorittaminen
- liikkeeseen yhdistyvät sanat
- suuntavihjeet (esim. kävellään ruudun aloituspaikkaan samaa linjaa pitkin, jota koira kohta lähetetään merkille)
- aktiivisuustasoon vaikuttaminen (innostaminen / rauhoittelu)
- kilpailurutiinit (liikkeenohjaajan ennen suoritusta tekemät asiat)
- siirtymät liikkeiden välillä
- saapuminen kehään
Kaikkiaan meillä rutiinit ovat aika hyvällä mallilla, sillä mulla on kauan ollut käytössä miltei joka liikkeelle joku oma sana ja lisäksi eri paikallamakuukäskyjä sekä käsimerkkejä (esim. oikean/vasemman käden heilautus taakse riippuen siitä onko kyseessä luoksetulo vai kaukot). Muutamia voisi vielä lisätä, esim. suuntavihjeitä. Siirtymä- ja kehäänsaapumisrutiineja pitää myös miettiä tarkemmin.

Häiriöt
Harjoitukset ja kilpailut eivät saisi erota liian paljon toisistaan. Tärkeää olisi harjoitella paljon kilpailuissakin mahdollisesti vastaantulevien häiriöiden läsnäollessa. Häiriöitä voivat olla
- vieras paikka
- alustamateriaali (nurmi, hiekkakenttä, tekonurmi, liukas halli, maneesi...)
- oudot välineet (esim. vieraat noutokapulat)
- vuorokaudenaika (esim. aamu, jos silloin ei ole koskaan tapana treenata)
- sää
- häiriöt ennen kehäänmenoa
- yleisö
- liikkeenohjaaja
- koiran negatiivinen mielentila
- omituinen ohjaaja (jännitys!)
Tämä luku sai mut hieman masentuneeksi, sillä tiedän, että vain harjoittelemalla häiriöitä voi luottaa koiran toimivan kisoissa samalla lailla kuin treeneissäkin ja Siirillä nimenomaan nämä häiriöt olivat aikaisemmin monesti se kriittinen tekijä onnistumisessamme kisoissa. Useita Siirille hankalia häiriöitä voi kuitenkin harjoitella ainoastaan isommassa treeniporukassa esim. järjestämällä säännöllisesti harjoituskisoja, mutta sellaista mahdollisuutta en nyt oikein pysty tähän saumaan taikomaan mistään. Toki jotain voin tehdä, esim. harjoitella mahdollisimman monenlaisilla eri kentillä, raahata miehen lähikentälle liikkuriksi, etsiytyä pois lähiön rauhasta, pitää silmät auki eri treeniseurojen järjestämien harkkakisojen suhteen yms. Ei auta kuin toivoa, että se riittää ja muistaa, että tavoitteemme on kuitenkin "vain" TVA, ei yhtään sen enempää.

Ilman palkkiota harjoittelu
Koiraa ei pitäisi jatkuvasti palkita saman koko ajan saman kaavan mukaan niin, että palkkioita virtaa ovista ja ikkunoista. Koiran saa toimimaan kilpailuissa ilman palkkiota käytännössä käyttämällä kolmea eri tapaa, erikseen tai yhdistellen:
- vaihteleva palkitseminen: Mieti minkä verran palkkaat keskimäärin ja sen perusteella suunnittele osassa treenejä palkitsevasi keskiarvoa enemmän, osassa vähemmän. Tämä saa koiran yrittämään entistä kovemmin.
- kilpailunomaiset palkkiot: Älä aina palkitse koiraa leluilla ja makupaloilla, vaan välillä käytä pelkästään kilpailuissa sallittuja palkkioita (ns. sosiaaliset palkkiot). Lisää sosiaalisten palkkioiden tehoa olemalla aktiivinen palkitessasi koiraa lelulla/namilla.
- palkitseminen uudella tehtävällä: Käytännössä tarkoittaa sitä, että suoritettuaan yhden liikkeen hyvin koira saa palkkioksi suorittaa perään toisen liikkeen. Mieti, mistä liikkeistä koira pitää kaikkein eniten: voit palkita koiran näillä liikkeillä antamalla sen suorittaa liikkeen välittömästi edellisen jälkeen.
Tämä luku tuli tarpeeseen, sillä koska emme ole kisanneet vuosiin, ei ole tullut juuri myöskään harrastettua palkatonta harjoittelua. Onhan se mukamas niin paljon hauskempaa, kun palkkaa virtaa koko ajan.

PS. Pahoittelut, etten vieläkään ole saanut aikaiseksi kuvattua mitään järkevää kuva/videomateriaalia... Yleensä treenattua tulee puolihämärässä, jolloin valokuvista on turha haaveillakaan.

2 kommenttia:

Joha kirjoitti...

Awww, löysinkin nyt sitten ihanan marsublogin. Musta on ihailtavaa, että kerrankin joku eläinlääkäriopiskelija on kiinnostunut marsuista. Ootko ajatellu erikoistua pieneläimiin jne? :)

Oma blogi:
http://sadetakinsuojassa.blogspot.fi/

Veera kirjoitti...

Mukavaa, että löysit tänne, yritän taas joku päivä tällä viikolla aktivoitua ja laittaa matskua marsuistakin. :-)

Jossain vaiheessa haaveilin pieneläinlääkärin urasta ja ajattelin vieläpä erikoistuvani nimenomaan eksoottisiin eläimiin (joihin kaikki kissaa pienemmät elukat kuuluvat eläinlääketieteessä), mutta tällä hetkellä tulevaisuudensuunnitelmat ovat täysin auki. Luultavasti ensin kokeilen kunnaneläinlääkärin sijaisuuksia ja sen jälkeen koitan keksiä/löytää paikkani tällä alalla. :-)