lauantai 21. syyskuuta 2013

Hitsin hiivakorva


Siirin korvatulehdus on jälleen uusinut. Jonkun aikaa yritin sulkea silmäni aavistuksen lisääntyneeltä korvien rapsuttelulta, mutta tällä viikolla korvat olivat alkaneet punoittaa ja pakko se oli myöntää, että tulehdus siellä taas jyllää. Roudasin Siirin koululle ja sain omin silmin todeta, että molemmat korvakäytävät olivat täynnä töhnää ja korvanäytteissä näkyi molemmissa korvissa oikein antaumuksella mellastava Malassezia-hiiva. Bakteereja ja tulehdussoluja ei ollut, mikä on positiivista. Onhan tämä hiivatulehdus huomattavasti lieväoireisempi mitä vaikkapa Siirin äidin Saaran Pseudomonas-tulehdus eikä jouduta antibioottikierteeseen. Siiri voi elää täysin normaalia elämää myös tulehduksen aikana. Tosin nyt lankesi kyllä taas lutraamiskielto - siitä neiti ei ehkä ole kovin innoissaan... Vesiloikkakuvia ei ole tiedossa siis hetkeen, mutta ehkä te kestätte sen. :-D

Kolmatta korvatulehdusta puolen vuoden sisällä ei enää oikein voi laittaa satunnaisten korvatulehdusten kastiin, joten kyllä tässä täytyy oikeasti nyt sitä primaaria syytä ruveta tarkemmin pohtimaan. Ensiksi haluan kuitenkin varmistaa sen, että tulehdus oikeasti uusii korvien alentuneista puolustusmekanismeista johtuen eikä ole koko ajan jyllännyt taustalla. Yleensä kaksi viikkoa Canofite-tippailua riittää, mutta Siirillä ei aikaisemmin ole paranemista kontrolloitu korvien tähystämisellä ja näin ollen on mahdollista, että hiiva on aina jäänyt jonnekin syvemmälle muhimaan. Kliinisten oireiden poistumiseen ei voi luottaa paranemisen mittarina. Nytkin rapsuttelu oli tosi lievää, vaikka korvakäytävä oli ihan täynnä töhkää eikä ravistelua ole esiintynyt lainkaan sen ihan ensimmäisen korvaepisodin jälkeen.

Jos hiivatulehdus uusii eli tulee uudelleen jonkin ajan kuluttua varmistetusta kliinisestä paranemisesta, niin tyypillisesti siellä taustalla on jokin primaarisairaus. Se aiheuttaa muutoksia mm. korvavahan koostumukseen altistaen korvan normaaliin mikrobiflooraan kuluvan hiivan epänormaalin runsaalle lisääntymiselle. Tällaisia sairauksia ovat esim. ruoka-aineallergiat ja -yliherkkyydet, atopia ja kilpirauhasen vajaatoiminta. Siirillähän mitään muita merkkejä altistavasta primaarisairaudesta ei ole, mutta esim. kilpparin vajaatoiminnan oireet, varsinkin käytösmuutokset, voivat tulla hyvin hiipien. Ja kuten olen sanonut, mulla on epäilykseni ja epämieluisat kutinani nappularuokintaa kohtaan, joten se barffaamisen kokeilu voisi olla paikallaan varsinkin, kun olen sitä ihan yleisten ravitsemusfilosianäkemysteni takia suunnitellut.

Tarkistin myös Siiriltä perusveriarvot mm. siltä varalta, että Siiri pitää kohta nukuttaa hammashoidon takia (hammaskivi, siinäpä muuten taas yksi syy vaihtaa barffiin...). Niissä ei ollut mitään poikkeavaa, tosin kilpparin toimintaa ei noista voi arvioida.

Ei kommentteja: